Voordat je met de oefeningen begint, bouw je eerst een Qi-veld op. Een krachtveld waarin alle Qi Gong beoefenaars met elkaar zijn verbonden.

Door een korte geleide meditatie maak je contact met het universum en de aarde. Je sluit je aan bij het krachtveld (netwerk) van alle Qi Gong beoefenaars. Hierdoor is het resultaat van de oefeningen nog krachtiger.

Levensenergie is overal
Qi is de levensenergie die overal aanwezig is. In het universum, in de aarde en om ons heen. Het is de bouwsteen van alles wat leeft. Ook van je lichaam en geest. Vergelijk de sterren in het universum eens met de korrels zand op de aarde. Oneindig grote getallen, maar daartussen 99.9999999999% lege ruimte. Onderzoekers ontdekten dat niet alleen de deeltjes (materie) bestaan uit energie, maar ook de ruimte daartussen zit vol met energie. Het zogenoemde nulpunten energie. Materie omvat slechts 0,000000000001% van het geheel en is dus doordrongen met deze nulpuntenergie.*

Oude culturen wisten dit allang. Elke oude cultuur erkent een energie die door de materie heen dringt. Alles komt voort uit deze energie en keert ook weer terug naar deze energie. Het is de bron van het leven. Chinezen spreken over Qi of chi. Vergelijkbaar met het Grieks voor pneuma, prana in de yoga, spiritus vitalis uit het Latijn, mana op Hawaii, het licht van de christenen, ka van de oude Egyptenaren, ki in reiki of de ether van de antroposofen.

Activeer de Qi stroom in je lichaam
Door Qi Gong bewegingen activeer je de Qi stroom in je lichaam. Qi zorgt ervoor dat je organen goed functioneren, je botten sterk zijn, je spieren en gewrichten soepel zijn en beschermt je tegen ziekten. 

Wil je meer weten of de werking van Qi? Ik heb zelf een experiment met het geven van Qi gedaan. Het resultaat was opmerkelijk.

 
 
* [bron Scheppend leven, Hans Andeweg]